Erik Bosgraaf, Izhar Elias, Alessandro Pianu

The Dancing Master: muziek in Londen omstreeks 1700
vrijdag 03 september 2021 11:00
Prijzen: Evenement

€ 0

Passe Partout

€ 80

Over het programma:

In het concert 'The Dancing Master' weerklinkt het Londen van omstreeks 1700. Blokfluitist Erik Bosgraaf, gitarist Izhar Elias en klavecinist Alessandro Pianu spelen o.a suites van de Napolitaanse vioolvirtuoos Nicola Matteis en melodieën uit John Playford's danshandboek The Dancing Master. Dit concert maakte deel uit van het Festival Oude Muziek Utrecht 2020.

Heeft u hulp nodig bij het kijken? Klik dan hier

Ziet u na het inloggen en toevoegen van het concert op de uitzendtijd nog geen video?
Ververs dan de webpagina via de adresbalk in uw browser of met F5 (Windows) of Cmd + R (Apple).

Biografie

Erik Bosgraaf wordt algemeen beschouwd als een van ’s werelds meest virtuoze blokfluitisten, en hij is zeker de avontuurlijkste. De blokfluit is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie en mogelijkheden. Hij improviseert, speelt jazz, werkt met elektronica en zoekt samenwerking op het gebied van andere kunstdisciplines, bijvoorbeeld met filmmakers. Zijn repertoire strekt zich uit van middeleeuws tot Vivaldi’s Vier jaargetijden tot de muziek van morgen. Ongeveer honderd werken zijn voor hem geschreven, waaronder twaalf soloconcerten (Willem Jeths, Theo Loevendie, Anna Meredith e.a.). Pierre Boulez verleende hem persoonlijk toestemming om zijn klarinetcompositie Dialogue de l’ombre double voor blokfluit te bewerken. In 2019 gaf hij in Tallinn de wereldpremière van Arvo Pärts Fratres in een versie voor blokfluit.

Izhar Elias geldt als een van de veelzijdigste gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (renaissance, barok en vroege negentiende eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. Hij werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theaterregisseurs. In 2011 ontving Elias de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Sinds 2019 is hij docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Dat jaar werd tevens zijn twaalfde album uitgebracht: Songs of Love and Exile, samen met sopraan Channa Malkin.

Alessandro Pianu, geboren op Sardinië, begon zijn muziekstudie aan het conservatorium van Sassari, waar hij cum laude afstudeerde als pianist. Klavecimbel studeerde hij vervolgens in Venetië en bij Bob van Asperen in Amsterdam. In 2001 won hij de eerste prijs tijdens het Klavecimbel Concours van Bologna, nadat hij een jaar eerder al prijswinnaar was geweest op het Internationaal Klavecimbel Concours van Boedapest. Pianu trad op in belangrijke concertzalen, operahuizen en festivals, waaronder de Opéra National de Paris, het Festspielhaus Baden-Baden en De Nationale Opera (Amsterdam). Sinds 2006 is Alessandro Pianu co-repetitor klavecimbel aan de oudemuziekafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.

Programma

Anoniem
Division on a ground (uit: The Division Flute, Londen 1706)

Nicola Matteis fl. 1672-1699
Suite in G
Preludio
Adagio
Motivo
Sarabanda

Nicola Matteis
Dissembling love or The lost heart

Nicola Matteis
Drive the cold winter away
(uit: The Dancing Master, eind 17de eeuw)

Anoniem
Tollet’s ground
(uit: The Division Flute)

Anoniem
Scotch tune
(uit: The Flute-Master, Londen 1706)
Johney cock thy beavor
(uit: The Division Flute)

Nicola Matteis
Ground in D, la sol re, per far la mano

Nicola Matteis
Tune
(uit: The Bird’s Fancyer’s Delight, Londen 1717)

John Blow 1648/49-1708
Morlake’s ground

Nicola Matteis
Suite in F
Preludio
Gavotta con divisioni
Aria condivisione
Ground after the Scotch humour

Klavecimbel: Florindo Gazzola (1998), naar een zeventiende-eeuws Italiaans model

Hulp nodig bij het kijken?
Klik hier
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Email is verplicht!