Tetraktys

Matteo da Perugia in Milaan

Ballades en virelais

Kees Boeke, de naar Toscane uitgeweken blokfluitist, vedelspeler, onderzoeker en ondertussen ook producent van ambachtelijke extra vergine olijfolie, verkent met zijn ensemble Tetraktys de wondere muzikale wereld in de overgang van late middeleeuwen naar vroege renaissance. Voor deze tournee nodigt hij de Canadese sopraan Stefanie True – onthoud die naam – uit. Op het programma staan verfijnde amoureuze ballades en virelais van Matteo da Perugia, werkzaam aan de prestigieuze Dom van Milaan.

Programma

Matteo da Perugia fl. ca. 1400
Virelai: Dame souvrayne*
Ballade: Puisque la mort*

Ballade: Le firmament (Césaris?)**  instrumentaal

Rondeau : Se pour loyaulment servir*
Virelai: Puisque je sui*
Virelai: dame que j’aym*

Ballade: Lieta stella**  instrumentaal

Ballade: Se je me plaing*
Virelai: Belle sans per*

Bronnen:
*Ms. Modena Biblioteca Estense Universitaria 5.24
**Codex Panciatichi, Firenze  Fn 26

Kees Boeke:

‘Matteo da Perugia: de eerste kapelmeester van de Dom in Milaan en daarmee ook de eerste man die bepaalde welke muziek daar geschreven werd. Hij was werkzaam in een roerige tijd: oorlogen, de pestepidemie en het kerkelijk schisma lieten de nodige sporen achter, zeker ook emotioneel gezien. Dit leidde tot een uitzonderlijke expressieve muzikale stijl: componisten gebruikten muziek om vorm te geven aan hun gevoelens. Bij Matteo da Perugia was dat niet anders. Sopraan Stefanie True is zonder twijfel de perfecte partij: ze weet precies hoe ze met al die expressie om moet gaan – daar zijn lang niet alle vocalisten toe in staat.’

Ensemble Tetraktys, waarvan de naam is gebaseerd op een Pythagorees symbool, werd in 2000 opgericht door Nederlandse blokfluitist en gambaspeler Kees Boeke. Boeke is sinds de jaren zeventig actief als docent en gaf les aan conservatoria in Den Haag en Amsterdam en leidde een masterstudie in muziek uit middeleeuwen en renaissance in het Duitse Trossingen. Ensemble Tetraktys is gespecialiseerd in Italiaanse en Franse muziek uit veertiende- en vijftiende-eeuw, zoals chansons van Guillaume Dufay en tijdgenoten, en geestelijke en wereldlijke werken van Matteo da Perugia.