Sollazzo Ensemble

Florentijnse vroegrenaissance

Bovenaards raffinement

Al aan het einde van de veertiende eeuw kende Florence een enorme culturele bloei. Uit de mix van internationaal georiënteerde kooplui en de cultureel onderlegde middenklasse werd een nieuwe elite geboren. Muziekmanuscripten en zogenaamde zibaldoni – persoonlijke notitieboekjes – gunnen ons een blik op het Florentijnse muziekleven van die tijd. Onze gids daarbij is het jonge maar indrukwekkende Sollazzo Ensemble uit Bazel. Het breekt een lans voor de virtuoze, onverschrokken muziek van Landini en zijn tijdgenoten.

Sollazzo Ensemble
Yukie Sato, Perrine Devillers sopraan
Vivien Simon tenor
Sophia Danilevskaia vedel
Roger Helou organetto
Vincent Kibildis harp
Anna Danilevskaia vedel en muzikale leiding

Programma

Paolo da Firenze
Godi Firenze / Donna, perché mi veggi / Benedicamus Domino
Donato da Firenze
Come ‘l potes’tu far
Francesco Landini
Conviens’ a fede / Creata fusti o vergine Maria
Giovanni da Firenze
Quando la stella
Vincenzo da Rimini
Ay schonsolato
Lorenzo da Firenze
A poste messe
Anoniem
Peccatrice nominata / Benedicamus Domino / Poi che veder non posso

Anna Danilevskaïa:

‘Florence was in de veertiende eeuw uitzonderlijk geletterd, zeker vergeleken met andere Europese steden. Dat motiveerde het armere deel van de bevolking om ook te leren lezen en schrijven. Daarom hebben we nu zoveel bronnenmateriaal met verhalen over het dagelijks leven en reflecties op mystieke, onverklaarbare fenomenen, maar ook contrafacten – liederen met nieuwe teksten op bestaande populaire melodieën. Kortom, een schatkist aan materiaal voor dit concertprogramma!’

Het in Bazel gevestigde Sollazzo Ensemble bestaat pas sinds 2014, maar won nog geen jaar later al verschillende prijzen in de York Early Music International Young Artists Competition, waaronder de publieksprijs. Het ensemble onder leiding van vedelspeler Anna Danilevskaia focust op middeleeuws repertoire, hoewel de musici verschillende muzikale achtergronden hebben – van oude muziek tot aan hedendaagse muziek en zelfs musical. In 2016 nam Sollazzo zijn eerste cd op bij Linn Records.