Ricercar Consort

Monsieur de Sainte-Colombe

Violes esgales

Er zijn weinig details bekend over het leven van Monsieur de Sainte-Colombe – zelfs zijn voornaam (Jean) kennen we pas recent. Maar zijn composities voor twee ‘violes esgales’, twee gamba’s van gelijke grootte dus, zijn fenomenaal. Philippe Pierlot brengt een eerbeton aan de Franse grootmeester van de gamba, waarbij naast fragmenten van Chambonnières en Louis Couperin ook muziek klinkt van Sainte-Colombes leerling Marin Marais.

Ricercar Consort
Philippe Pierlot, Lucile Boulanger basgamba
Julien Wolfs klavecimbel

Programma

Jacques Champion de Chambonnières
Pavane L’entretien des Dieux
Monsieur de Sainte-Colombe
Concert La Bourrasque / Concert Le Tombeau / Concert Caligie / Concert Le Rapporté
Louis Couperin
Suite à 2 violes
Marin Marais
Tombeau de Méliton

Philippe Pierlot:

 ‘We weten bijna niets over het leven van Monsieur de Sainte-Colombe, maar er doen veel grappige anekdotes de ronde, vooral over de verhoudingen tussen hem en zijn bekendste leerling Marin Marais. Marais kreeg een halfjaar les van Sainte-Colombe en werd daarna weggestuurd: “Sommige leerlingen overtreffen hun meester, maar nooit zal iemand Marais overtreffen!” zou Sainte-Colombe later gezegd hebben. En dat terwijl zijn eigen concerten voor twee gelijke gamba’s heel inventief en gedurfd zijn: de vormen zijn vrij en de harmonieën subliem! Zijn grote improvisatievermogen en rijke fantasie moeten een grote inspiratie voor Marais zijn geweest.’

Het Ricercar Consort wijdt zich aan het repertoire uit de zeventiende eeuw. Het ensemble is al meer dan drie decennia actief en wordt algemeen beschouwd als een van de meest vooraanstaande ensembles op het gebied van barokmuziek. Alhoewel de vaste kern van het ensemble bestaat uit zes leden, wordt er afhankelijk van het repertoire ook in grotere en kleinere bezettingen gewerkt. De naam van de groep is afgeleid van een speciaal genre Italiaanse muziek uit de zeventiende eeuw, zeer contrapuntisch en vaak gebruik makend van een orgel. Het ensemble staat onder leiding van Philippe Pierlot, een van de beste gambisten en baryton-spelers van onze tijd.

Le tombeau de Monsieur de Sainte-Colombe