Résonances Consort

Tournee Seizoen Oude Muziek 2016-2016 'Teares of the muses'
Consortmuziek voor de Tudors

De jonge, Franse blokfluitist Julien Martin, een van de vaste kamermuziekpartners van Skip Sempé, komt nu met zijn eigen consort naar Nederland. Het kwintet laat ons alle hoeken van de zestiende-eeuwse Engelse kamermuziek horen. De gaillardes en pavanes van Holborne, Byrd en anderen zijn beweeglijk en dansant, met die typisch Engelse introspectie. Dit wordt een van de hoogtepunten van het seizoen.

Résonances Consort
Julien Martin, Marine Sablonnière, Evolène Kiener, Benoît Toïgo, Pierre Boragno, blokfluiten

za 15 okt, 16.00 - Parijs (F), Salle Erard
do 27 okt, 20.15 - Westzaan, Zuidervermaning
vr 28 okt, 20.00 - Zeist, Kerk van de Evangelische Broedergemeente
za 29 okt, 20.00 - Limbricht, Sint-Salviuskerkje
zo 30 okt, 15.00 - Bloemendaal, Dorpskerk
di 1 nov, 20.00 - ’s-Heerenberg, Huis Bergh
wo 2 nov, 20.30 - Dronten, De Meerpaal

Julien Martin:

‘De zestiende eeuw was voor Engeland een gouden eeuw wat betreft muziek in het algemeen en de blokfluit in het bijzonder. Ons instrument was erg populair in die tijd, vooral aan het hof. Zo weten we bijvoorbeeld dat koning Henry VIII een groot muziekliefhebber was die ook zelf componeerde en blokfluit speelde. Hij bezat er maar liefst 74 in alle soorten en maten, van de discantblokfluit tot de contrabasblokfluit. De kennis omtrent het bespelen en vervaardigen van blokfluiten groeide enorm toen de Italiaanse familie Bassano in 1540 aan het Engelse hof arriveerde en hun expertise deelde.

Of het nu om strijkinstrumenten, cornetto’s of blokfluiten ging, het uitvoeren van muziek in consortformatie met instrumenten van verschillende grootte was sowieso de gangbare praktijk in de Engelse renaissance. We reizen in dit concert langs zowat een eeuw aan Engelse muziek uit de Tudor-tijd, van Henry VII via Henry VIII tot aan Elizabeth I. Daarbij leggen we ons toe op de verfijnde stukken uit het Baldwin-manuscript, enkele composities van Henry VIII zelf en Anthony Holbornes ayres en dansen. En natuurlijk is een Engels consortprogramma ondenkbaar zonder bekende meesterwerken als Byrds Browning en Dowlands Lachrimae. We zullen blokfluiten gebruiken in allerlei soorten en maten, stuk voor stuk kopieën van de instrumenten die in die tijd werden gebruikt.

De musici van het Résonances Consort hebben alle vijf al een omvangrijke muzikale carrière in toonaangevende ensembles in Frankrijk en daarbuiten achter de rug. Het ensemble rondom de vijf blokfluitisten Julien Martin, Marine Sablonnière, Evolène Kiener, Benoit Toïgo en Pierre Boragno onderzoekt en herontdekt het brede repertoire dat de kamermuziek uit de zestiende en zeventiende eeuw rijk is. Het kwintet speelde de afgelopen vijftien jaar al samen in verschillende ensembles, waaronder het befaamde Capriccio Stravagante Renaissance Orchestra onder leiding van Skip Sempé.

KOMENDE CONCERTEN