Marco Beasley

Tournee Seizoen Oude Muziek 2015-2016 'Le strade del cuore'
Italiaanse liefdesliederen

Een mooiere seizoensopening is bijna niet denkbaar: Marco Beasley zingt Italiaanse liefdesliederen, begeleid door luit en gitaar. Op het programma staan vijftiende-eeuwse frottole en tarantelle naast traditionele liederen die Beasley zelf al reizend uit eerste hand heeft opgetekend tijdens zijn reizen door zuid Italië.

Marco Beasley, zang
Stefano Rocco, aartsluit, barokgitaar
Fabio Accurso, luit

za 15 okt, 20.30 - Maastricht, Sint-Janskerk - LAATSTE KAARTEN
zo 16 okt, 15.30 - Vlissingen, Sint-Jacobskerk
di 18 okt, 20.00 - Utrecht, TivoliVredenburg - LAATSTE KAARTEN
wo 19 okt, 20.15 - Delft, Lutherse Kerk - UITVERKOCHT
do 20 okt, 20.00 - Amsterdam, Waalse Kerk
vr 21 okt, 20.15 - Deventer, Penninckhuis - UITVERKOCHT
za 22 okt, 20.15 - Groningen, Lutherse Kerk
zo 23 okt, 14.15 - Eindhoven, Muziekgebouw - LAATSTE KAARTEN

Marco Beasley:

‘De vijftiende eeuw was een bloeiperiode voor muziek in het zuiden van Italië. Ik wil de verbinding leggen tussen de renaissanceteksten van de aristocratie en de populaire muziek van die tijd. Componisten waren verhalenvertellers, die optraden als bemiddelaars tussen de traditionele ideeën van de adel en het nieuwe humanisme.

Als zanger wil ik mijn persoonlijke verhaal vertellen. Daarom maak ik me de renaissanceliederen eigen, niet door ze zomaar te reproduceren, maar door ze te vertalen naar mijn eigen leven en onze tijd. Het lied Tu dormi is mijn geheime wapen om de dialoog tussen muziek uit verschillende tijden te laten horen.

Elke dag worden we onderworpen aan gekunsteldheid en hechten we minder waarde aan direct contact; en hoewel we weten dat televisie en kranten niet altijd de waarheid vertellen, geloven we wat ze zeggen. Op een persoonlijke manier probeer ik in deze kunstmatige wereld een moment van saamhorigheid te scheppen en zo een authentiek contact te herstellen.’

Marco Beasley studeerde theater- en muziekwetenschap aan de Universiteit van Bologna, waar hij zich verdiepte in het recitar cantando (zingend spreken) en de geestelijke en wereldlijke polyfonie. Zangles volgde hij bij de Amerikaanse mezzosopraan Cathy Berberian, waarna hij vervolgens een eigen zangtechniek ontwikkelde waarin hij zijn stem volledig natuurlijk laat klinken. Zodoende zorgde Beasley aanvankelijk voor de nodige opschudding in de oudemuziekwereld. In combinatie met zijn charisma groeide de Italiaanse tenor uit tot een van de populairste performers van de oude muziek.

KOMENDE CONCERTEN