Erik Bosgraaf & Francesco Corti

Telemann: Sonates voor blokfluit en klavecimbel

Wist u dat Georg Philipp Telemann in zijn tijd beroemder was dan Johann Sebastian Bach? Hoewel Telemann met een extreem gevarieerd oeuvre van meer dan zesduizend werken een van de meest productieve componisten uit de geschiedenis is, blijft zijn muziek vandaag onderbelicht. Hoog tijd om deze barokke reus in dit jubileumjaar voor het voetlicht te halen. Blokfluitsuperster Erik Bosgraaf speelt met de Italiaanse klavecinist Francesco Corti Telemanns vrolijke, slimme en hartverwarmende blokfluitsonates uit de bundels Essercizii Musici en Der Getreue Musikmeister.

Erik Bosgraaf blokfluit
Francesco Corti klavecimbel

Programma

Georg Philipp Telemann 1681-1767
Sonate in C TWV 41:C5
Adagio – Allegro – Adagio – Allegro
Larghetto
Vivace
(uit: Essercizii musici)

Sonate in d TWV 41:d4
Affettuoso
Presto
Grave
Allegro
(uit: Essercizii Musici)

Carl Philipp Emanuel Bach 1714-1788
'Württembergse' sonate nr. 3 in e W 49/3, H 33
Allegro
Adagio
Vivace

Georg Philipp Telemann
Sonate in f TWV 41:f1
Triste
Allegro
Andante
Vivace                 
(uit: Der getreue Music-Meister)

Sonate in F TWV 41:F2
Vivace
Largo
Allegro
(uit: Der getreue Music-Meister)

Georg Friedrich Händel 1685-1759
Sonate in D (origineel: F) HWV 369
Grave
Allegro 
Alla Siciliana
Allegro

Biografie

Erik Bosgraaf wordt algemeen beschouwd als een van de meest begaafde en veelzijdige blokfluitisten van zijn generatie. Zijn repertoire reikt van Vivaldi's Vier Jaargetijden tot de muziek van morgen. Met zijn opname van Jacob van Eycks Der Fluyten Lust-Hof zette Bosgraaf een nieuwe standaard, die leidde tot zijn internationale doorbraak. Als solist werkte Bosgraaf met onder andere het Dallas Symphony Orchestra onder leiding van Jaap van Zweden, het Residentie Orkest, het Noord Nederlands Orkest en de philharmonie zuidnederland.

Francesco Corti komt uit een muzikale familie uit Arezzo, Italië. Hij studeerde orgel en compositie aan het Conservatorium Morlacchi in Perugia, waar hij met de hoogste cijfers zijn studie voltooide. Daarna studeerde Corti klavecimbel bij Fedi aan het Centre de Musique Ancienne van het Conservatoire Superieure de Musique in Genève. Hij volgde masterclasses bij onder anderen Rousset, Leonhardt, Tamminga en Tagliani. Corti won verschillende prijzen bij concoursen, zoals in 2006 de eerste prijs bij het Internationale Bach Concours in Leipzig. Als solist trad hij op in Europa, Amerika en Nieuw-Zeeland en hij speelt met bekende ensembles zoals Les Musiciens du Louvre, Ensemble Zefiro, Ensemble Elyma en Musica ad Rhenum.