Cut Circle

Josquin: Missa Faisant regretz

Amor sacro - Amor profano

De Amerikaanse zangers van Cut Circle staan voor een stoere muzikale benadering: fysiek, gefocust en energiek. Het pièce de résistance van dit concert is de Missa faisant regretz van Josquin Desprez, gecomponeerd op een motiefje van vier noten dat Josquin overneemt uit een getormenteerd liefdeslied van de Engelse componist Walter Frye. Josquin laat deze vier noten de hele mis lang terugkeren, zoals een jazzmusicus met een rifje speelt. Aan het einde duikt de complete melodie van Frye weer op: wereldlijke en spirituele liefde gaan hand in hand.

Cut Circle
Jesse Rodin artistieke leiding
Carolann Buff, Clare McNamara mezzosopraan
Jonas Budris, Lawrence Jones, Steven Soph tenor
Bradford Gleim, Sumner Thompson, Paul Max Tipton bariton

Programma

Josquin Desprez
Baisez moy / Christe fili dei / Se congié prens / Une musque de Biscaye / Stabat mater / Comme femme desconfortée / Missa Faisant regretz
Johannes Ockeghem
Baisez moy / D'ung aultre amer
Antoine Busnois
Quant vous me ferez
Walter Frye
Tout a par moy
Alexander Agricola
Tout a par moy

Biografie

Het Amerikaanse ensemble Cut Circle staat naar eigen zeggen bekend om zijn ‘zwaartekracht tartende’ uitvoeringen van renaissancepolyfonie. De stoere muzikale benadering van het vocale repertoire, dat wordt gezongen vanaf één standaard, is vaak gebaseerd op kritisch onderzoek naar primaire bronnen. Onder leiding van Jesse Rodin zingt Cut Circle werken van Guillame Dufay, Johannes Ockeghem, Josquin Desprez en tijdgenoten.

De Orto & Josquin