Utrecht, Leeuwenbergh

Leeuwenbergh
Servaasbolwerk 1a
3512 NK Utrecht

Het in 1567 gestichte Leeuwenbergh is genoemd naar Agnes van Leeuwenbergh, die haar gehele vermogen naliet aan arme ouden van dagen. Leeuwenbergh deed dienst als gasthuis, daarna als pesthuis en militair hospitaal.

Na een brand bleef het gebouw als gasthuis in gebruik, totdat het eind 18de eeuw werd omgebouwd tot kazerne. In 1844 deden de curatoren van de Utrechtse Hogeschool aan het stadsbestuur het verzoek om Leeuwenbergh te bestemmen tot laboratorium van de Faculteit Scheikunde. Later zou de Faculteit der Farmacologie er gevestigd worden.
Een groot deel van de 20ste eeuw deed Leeuwenbergh weer dienst als kerkgebouw, tot het in 2004 werd overgenomen door een zelfstandige stichting. Na een grote verbouwing worden er sinds begin 2008 concerten gegeven. De sfeervolle ambiance en uitstekende akoestiek maken Vredenburg Leeuwen-bergh tot een ideale concertlocatie.
Bereikbaarheid:
Ca. 20-25 minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal, of bus 2, halte Universiteitsmuseum. Voor reisinformatie binnen Utrecht: www.gvu.nl.
Per auto:
In de directe omgeving van Leeuwenbergh zijn verschillende parkeermogelijkheden. U kunt o.a betaald parkeren in Parkeergarage Kruisstraat of op de Maliebaan.

Route parkeergarage Kruisstraat > Leeuwenbergh
Vanaf parkeergarage Kruisstraat is het ongeveer 5 a 10 minuten lopen naar de Leeuwenbergh. Bij de uitgang gaat u naar rechts. U kijkt dan naar de achterkant van de Stadsschouwburg. U volgt de Wittevrouwensingel naar links. U steekt bij de eerstvolgende stoplichten over en blijft links aanhouden. Na een paar minuten komt u bij het Lepelenburgpark, met een witte kiosk op het veld. Aan de overkant van het park ligt Leeuwenbergh (Servaasbolwerk).
Parkeergarage Kruisstraat vol?
Als de parkeergarage vol is (let op het indicatiebord: parkeren centrum oost) kunt u parkeren op de Maliebaan. U rijdt u de Biltstraat verder uit. U gaat bij de stoplichten linksaf, de Wittevrouwensingel op. U rijdt rechtdoor naar de Maliesingel. Bij de rotonde kunt u linksaf de Maliebaan op. Hier kunt u ook betaald parkeren. De Maliebaan komt uit op het Lepelenburgpark, waar Leeuwenbergh achter ligt. Om hier te voet te komen gaat u vanaf de Maliebaan rechtsaf de Maliesingel op. U gaat de eerste brug links, over de singel: De Maliebrug. Na de brug slaat u linksaf, het Lepelenburgpark ligt aan uw linkerhand. Na een paar honderd meter staat u voor Leeuwenbergh, aan uw rechterhand.