Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Mocht u na het doorlezen alsnog geen antwoord hebben op uw vraag, dan kunt u tijdens het festival het beste mailen naar info@oudemuziek.nl voor algemene vragen of bellen met 030 232 9010 of mailen naar kaartverkoop@oudemuziek.nl voor vragen met betrekking tot informatie over concerten of het kopen van concertkaarten. Wij zullen er voor zorgen dat uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoord wordt. 

Algemeen

Festival Oude Muziek 2016

Het programma

Kaartverkoop

Plan uw bezoek

Overige informatie & opmerkingen

Algemeen 

Wat is oude muziek?
Oude muziek is een verzamelnaam voor muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok. In deze perioden ontwikkelde de muziek zich van simpele, eenstemmige klanken tot breder opgezette, polyfone muziek vol pracht en praal en ornamenten.

Wie een korte inleiding in de oude muziek zoekt, verwijzen we graag door naar onze Early Music Tutorials, gemaakt door de Italiaanse klavecinist Marco Mencoboni en te zien op ons YouTube-kanaal

Wat doet de Organisatie Oude Muziek?
De Organisatie Oude Muziek is verantwoordelijk voor het Festival Oude Muziek Utrecht (jaarlijks eind augustus in Utrecht) en het Seizoen Oude Muziek (oktober tot en met mei in Nederland, België, Frankrijk en Italië).

Het Festival Oude Muziek Utrecht is een tiendaags evenement en vindt jaarlijks eind augustus in de binnenstad van Utrecht plaats. Tijdens het Festival organiseren we ruim 200 concerten en andere activiteiten, zoals zomerschoollezingen, de Oude Muziek Markt en het STIMU-symposium. In 2016 is het festivalthema La Serenissima: muziek uit de Republiek Venetië. In de documentaire La Serenissima komt u meer te weten over het festivalthema.

Het Seizoen Oude Muziek presenteert de mooiste oude muziek in Nederland en België, vaak op bijzondere, historische locaties. Het Seizoen Oude Muziek vindt dit jaar plaats van 15 oktober 2016 tot en met 20 mei 2017.

De missie van de Organisatie Oude Muziek is om het avontuur van de oude muziek levend houden. Al meer dan 30 jaar is de Organisatie Oude Muziek trendsetter op het gebied van oude muziek. We spelen een hoofdrol in het presenteren en stimuleren van nieuwe ontwikkelingen, zowel op het gebied van nieuwe repertoire, nieuwe speelmanieren en nieuwe interpretaties. De historische uitvoeringspraktijk speelt hierin een grote rol.

Waar kan ik de meest actuele informatie vinden over de Organisatie Oude Muziek?
De meest actuele informatie over de Organisatie Oude Muziek vindt u op onze website en social media. U kunt ons volgen via Facebook en Twitter

Festival Oude Muziek 2016

Wanneer is het Festival 2016?
Het Festival in 2016 is van 26 augustus tot en met 4 september. Het thema is La Serenissima - 1000 jaar muziek uit de Republiek Venetië.

Wat is het Festivalthema dit jaar?
In 2016 richten wij onze blik op Venetië. Muzikaal bekeken stond Venetië al in de renaissance voor innovatie, en de muziek die hier gecomponeerd werd vond zijn weg over heel Europa. Weinig verwonderlijk: de Venetianen ontwikkelden aan het begin van de 16de eeuw de muziekdrukkunst, waarmee muziek op grote schaal kon worden verspreid. 

Tijdens deze festivaleditie is er volop aandacht voor de spectaculaire dubbelkorigheid van de toonaangevende Venetiaanse School, met componisten als Willaert en oom en neef Gabrieli. Monteverdi en zijn tijdgenoot Cavalli klinken volop, en de muziek van Antonio Vivaldi kan natuurlijk niet ontbreken. In de documentaire La Serenissima komt u meer te weten over het festivalthema. 

Het solistenensemble Gli Angeli Genève van Stephan MacLeod is artist in residence, samen met de Russische toetseniste Olga Pashchenko, die onder anderen de muziekale omlijsting van de Eventalks zal verzorgen.

Festivalcentrum TivoliVredenburg
Het Festivalcentrum is voor het derde jaar op rij in TivoliVredenburg. Met zes verschillende zalen en bijbehorende foyers is TivoliVredenburg een plek met ongehoorde mogelijkheden. Natuurlijk blijft het Festival Oude Muziek de locaties in de historische binnenstad van Utrecht bespelen, maar als Festivalcentrum wordt TivoliVredenburg een aangename en inspirerende plek waar alles samen komt. In het Festivalcentrum kunt u uw concertkaarten kopen of gratis fringekaarten afhalen bij de Festivalkassa of de informatiebalie. Bovendien kunt u snuffelen in de cd-winkel en presenteert NPO Radio 4 hier vanaf zaterdag 27 augustus dagelijks het Festivaljournaal. Ook kunt u terecht voor een natje en een droogje bij Het Gegeven Paard.

Wat is de Fringe?
De Fringereeks biedt een podium voor jong talent tijdens het Festival Oude Muziek. De concerten duren + 45 minuten en zijn gratis. Voor een aantal van deze concerten is het vanwege de beperkte capaciteit noodzakelijk vooraf gratis kaarten af te halen bij de Festivalkassa. Dit kan alleen op de dag zelf, en u kunt maximaal 2 kaarten per persoon per concert afhalen. 

Ensembles die met kop en schouders boven de fringeconcerten van vorig festival uitstaken spelen dit Festival in de Fabulous Fringe, doorgaans in ons gratis lunchconcert om 12.30 uur in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.

Overzicht concertlocaties Festival
Het Festival Oude Muziek speelt zich af op veel verschillende locaties in de Utrechtse binnenstad. Hieronder vindt u een overzicht van alle concertlocaties. Het overzicht is tevens te vinden in onze festivalwijzer, gratis verkrijgbaar in Festivalcentrum TivoliVredenburg.

Wanneer wordt het festivalprogramma bekendgemaakt?
Vanaf 10 mei staat het festivalprogramma op onze website. Onze Vrienden krijgen voorrang om te bestellen; vanaf 1 juni start de reguliere kaartverkoop. Meer informatie over Vriendschap en de bijhorende voordelen, vindt u op deze pagina

Voor een volledig overzicht van ons actuele programma verwijzen we u graag door naar onze concertagenda of het festivalschema.

Krijg ik bericht wanneer het programma op de website wordt gepubliceerd?
Als u bericht wilt ontvangen over het laatste nieuws kunt u zich via deze link abonneren op onze digitale nieuwsbrief. U wordt regelmatig op de hoogte gehouden van onze activiteiten en daarnaast ontvangt u aanbiedingen van externe partners.

Mag ik  geluid- of beeldopnames maken tijdens de concerten?
Nee, dit is niet toegestaan. Tijdens het festival maken AVROTROS, NPO Radio 4 en de Concertzender concertregistraties en zijn er professionele fotografen aanwezig om foto’s te maken.
Tijdens het Seizoen Oude Muziek maakt Omroep Max Avondconcerten regelmatig concertopnames voor NPO Radio 4. Alle betrokkenen doen hun uiterste best om bezoekers daarvan geen hinder te laten ondervinden.

Hoe lang duren de festivalconcerten?
De meeste festivalconcerten duren een uur en hebben geen pauze; de concerten van 20.00 uur hebben meestal een pauze (tenzij anders vermeld) en eindigen doorgaans tussen 22.00 en 22.15 uur, zodat u het concert van 22.30 uur nog kunt bijwonen.

Zijn er concertprogramma’s beschikbaar?
Alle programma’s van de festivalconcerten en -activiteiten zijn gebundeld in één boek: het Festivalboek. Dit boek is de bron voor alle festivalinformatie. Overzichtsartikelen belichten de grote lijnen van de programmering, en gedetailleerde concertprogramma’s en toelichtingen zorgen voor de fijne afstemming. Het Festivalboek is bij alle concerten te koop voor € 10. Tot 25 augustus kunt u het boek bestellen in de voorverkoop voor € 8,- op onze website. Voor de officiele concerten publiceren we de bezetting en het programma ook op onze website. 

Tijdens het Seizoen Oude Muziek krijgt u ter plekke een programmaboekje. Op vele locaties is deze gratis.


Kaartverkoop

> Handleiding online kaarten bestellen

Wanneer start de voorverkoop van het Festival?
Het festivalprogramma wordt op 10 mei online bekend gemaakt op deze website.
Voor de Vrienden van de Oude Muziek start de kaartverkoop op 13 mei 10.00 uur (Vrienden die      € 80 of meer doneren) en 20 mei (Vrienden die € 40 of meer doneren).
De reguliere kaartverkoop start op 1 juni.

Waar kan ik online kaarten bestellen?
Stappenplan online kaarten bestellen bij oudemuziek.nl

U kunt online kaarten kopen via de knoppen 'bestel' in de concertagenda of festivalschema. Om de transactie af te ronden gebruikt u uw inlognaam en wachtwoord of maakt u, als u die nog niet hebt, een persoonlijk account aan. Per kaart betaalt u € 1,50 transactiekosten, met een maximum van € 7,50 per bestelling. Na betaling via iDEAL worden de kaarten u binnen enkele weken toegestuurd.

Indien het concert binnen vijf dagen na bestellen plaatsvindt, worden kaarten niet meer verstuurd. Tijdens het festival liggen de kaarten dan klaar bij de betreffende concertlocatie, bij seizoensconcerten geldt een afdruk van de emailbevestiging van uw bestelling als entreebewijs.

Inloggen mijn account
Bovenaan de pagina kunt u inloggen op uw account. 
Indien u uw wachtwoord bent vergeten, klik op mijn account, vul uw e-mailadres in en klik op wachtwoord vergeten. U krijgt een tijdelijk nieuw wachtwoord waarmee u opnieuw kunt inloggen. Als dit niet lukt, neem dan contact op met kaartverkoop@oudemuziek.nl of bel met 030 232 9010. 
Let op: als u Vriend bent van de Oude Muziek, maak dan geen nieuw account aan: het systeem herkent u niet meteen als Vriend waardoor uw voorrang op festivalkaarten niet geactiveerd wordt.

Reductie
De korting voor Vrienden geldt voor maximaal twee personen per concert. Voor de meeste locaties betalen CJP’ers en studenten een extra laag tarief. Enkele locaties hanteren daarnaast diverse (last-minute) kortingstarieven.

Tijdens het Seizoen Oude Muziek kunt u een locatie-abonnement bestellen, waarvan de prijzen zijn gebaseerd op 15% korting. Deze korting geldt ook als u kaarten bestelt voor minstens vier losse concerten. De korting wordt automatisch in uw winkelmandje berekend.

Waar is de Festivalkassa?
De Festivalkassa is gevestigd in het Festivalcentrum in TivoliVredenburg, geopend vanaf vrijdag 26 augustus, dagelijks vanaf 09.00 tot 20.00 uur, en vanaf 30 minuten voor aanvang van de late avondconcerten. Vanaf 19.00 uur krijgen bezoekers van het achtuurconcert voorrang.

Festivalreserveringslijn: 030 232 9010, vanaf maandag 22 augustus dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 18.00 uur.

Let op: voor concerten die niet plaatsvinden in TivoliVredenburg kunt u tot twee uur voor aanvang reserveringen afhalen en kaarten kopen bij de Festivalkassa. Daarna kunt u uitsluitend terecht op de locatie zelf, die een half uur voor aanvang open gaat. Vanaf een kwartier voor aanvang kunnen niet-afgehaalde kaarten weer verkocht worden.

Kan ik kaarten reserveren?
Festivalreserveringslijn: 030 232 9010, vanaf maandag 22 augustus dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 18.00 uur.

Let op: voor concerten die niet plaatsvinden in TivoliVredenburg kunt u tot twee uur voor aanvang reserveringen afhalen en kaarten kopen bij de Festivalkassa. Daarna kunt u uitsluitend terecht op de locatie zelf, die een half uur voor aanvang open gaat. Vanaf een kwartier voor aanvang kunnen niet-afgehaalde kaarten weer verkocht worden.

NB: voor Fringeconcerten is het niet mogelijk kaarten te reserveren.

Hoe kom ik aan kaarten voor Fringeconcerten?
Voor de meeste Fringeconcerten heeft u geen kaarten nodig, u kunt naar binnen zonder entreebewijs mits er voldoende plaats is. Fringeconcerten waarvoor gratis kaarten afgehaald dienen te worden zijn gemarkeerd met een *. De kaarten worden op de dag zelf vrijgegeven bij onze Festivalkassa in TivoliVredenburg, die dagelijks vanaf 9.00 uur tot 20.00 uur geopend is. Let op: de openingstijd van festivalkassa, en dus ook van de fringekassa, is een uur vervroegd ten opzichte van eerdere jaren.

Ik heb kaarten gekocht voor een concert, maar blijk verhinderd. Kan ik mijn geld terug krijgen?
Eenmaal uitgegeven kaarten worden helaas niet teruggenomen. Wel kunt u de kaarten ruilen voor een ander concert met een gelijke prijs. Neem contact op met een van onze kaartverkoopmedewerkers via +31 (0)30-232 9010 of kaartverkoop@oudemuziek.nl.

Een concert is uitverkocht, kan ik op een reservelijst komen te staan?
Nee, wij hanteren geen reservelijsten voor uitverkochte concerten. 

 

Plan uw bezoek

Adressen locaties
Op onze website vindt u een overzicht van al onze concertlocaties, inclusief adressen, routebeschrijvingen en telefoonnummers.

Zijn alle locaties rolstoeltoegankelijk?
Een groot aantal locaties is makkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar (helaas) niet allemaal. Op onze website kunt u bij de locaties zien, welke toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Hoe bereik ik TivoliVredenburg?
Als u niet in Utrecht woont dan raden wij u aan om met de trein of bus te komen. TivoliVredenburg ligt op een paar honderd meter (circa 5 min.) loopafstand van Utrecht Centraal en Hoog Catharijne. Let op: de ingang van Hoog Catharijne is wegens werkzaamheden gesloten (de ingang Hoog Clarenburg ter hoogte van de Xenos is nog wel in gebruik). Via Utrecht Centraal komt u het makkelijkste bij TivoliVredenburg als u gebruik maakt van de Noordertunnel. U loopt dan via de nieuwe voetgangersbrug direct TivoliVredenburg in.

Uw reis met het openbaar vervoer kunt u plannen met 9292.

De dichtsbijzijnde bushaltes zijn: 
- Vredenburg (2, 5, 8, 28, 55, 128, 412, 441, 447, 452, 474, 477, 495)
Stopt recht tegenover TivoliVredenburg 
- Utrecht Centraal Station, Centrumzijde
Looproute door Hoog Catharijne. 
- Rozenstraat (lijn 1, 6, 9, 16, 34, 36)
Looproute
- Neude (lijn 5, 8, 28, 50, 51, 52, 53, 55, 74, 77, 128, 228, 251, 412, 441, 447, 452, 474, 477, 495).
Looproute

Let op: tijdens het Festival Oude Muziek voert de NS op meerdere festivaldagen spoorwerkzaamheden uit. Wij raden u aan om altijd voor vertrek een actueel overzicht van de vertrektijden op te vragen via www.ns.nl.

Met de bus in Utrecht
Afgelopen juli is de locatie van het busstation op Hoog Catherijne veranderd: bussen stoppen niet langer aan de centrumzijde, maar aan de Jaarbeurszijde van het station. 
Ook de dienstregeling is veranderd waardoor zowel de tijden als de buslijnen anders zijn dan voorafgaande jaren. Via 9292 kunt u uw reis plannen. 

Fietsenstalling TivoliVredenburg
Komt u met de fiets? In de directe omgeving van TivoliVredenburg bevinden zich meerdere beveiligde fietsenstallingen waar uw fiets droog, veilig en gratis kan worden gestald.

Openingstijden U-Stal (bewaakte fietsenstalling Vredenburg):
maandag t/m woensdag: 07.00 - 00.00. De stalling is permanent open vanaf donderdagmorgen 7.00 uur t/m zondagavond 00.00 uur. De eerste dag stallen is gratis.

Openingstijden Smakkelaarsveld (Bij Centraal Station): 
24 uur per dag, 7 dagen per week open met permanent toezicht.

Waar kan ik parkeren bij TivoliVredenburg?
Het adres van TivoliVredenburg voor uw routeplanner: Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht.

P+R garage De Uithof
U heeft de mogelijkheid om te parkeren bij Transferium P+R Uithof gelegen aan de A28, vanwaar stadsbuslijn 28 rechtstreeks in 17 minuten naar TivoliVredenburg rijdt (bushalte Vredenburg). Bekijk hier het adres, de openingstijden en de tarieven.

Als u liever voor de deur wilt parkeren dan kunt u gebruik maken van een van de parkeergarages die in de directe omgeving van TivoliVredenburg liggen. Wij raden de volgende parkeergarages aan:

La Vie: 325 parkeerplaatsen, lift aanwezig.
Stationsstraat: 391 parkeerplaatsen, 6 mindervalidenplaatsen, lift aanwezig.
Radboud: 451 parkeerplaatsen, 7 mindervalidenplaatsen, lift aanwezig.

Een overzicht van alle parkeergarages in de binnenstad vindt u hier.

Parkeren mindervaliden 
In de buurt van TivoliVredenburg bevindt zich een aantal parkeergarages met parkeermogelijkheid voor mindervaliden. Wij adviseren gebruik te maken van parkeergarage Rijnkade. Vanaf deze parkeergarage heeft u minder last van de bouwput die zich momenteel naast TivoliVredenburg bevindt. U kunt bij de parkeergarage informeren over de beschikbaarheid van de plaatsen.

Overige informatie en opmerkingen

Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen?
Indien u uw persoonlijke gegevens zoals tenaamstelling of contactgegevens wilt wijzigen, dan kan dit online via uw persoonlijke online account. U dient hiervoor ingelogd te zijn. 
Als u geen online account heeft, kunt u ook een e-mail sturen naar kaartverkoop@oudemuziek.nl 

Indien u uw rekeningnummer wilt wijzigen voor automatische incasso's, kunt u een e-mail sturen naar vrienden@oudemuziek.nl 

U kunt ook contact opnemen met de afdeling kaartverkoop op werkdagen van 10.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 030 232 9010 voor het wijzigen van uw gegevens. 

Eten en drinken tijdens het Festival Oude Muziek
De Utrechtse binnenstad heeft een groot aantal restaurants en cafés waar u tussen de concerten door terecht kan voor een hapje en een drankje. In het Festivalcentrum TivoliVredenbug beschikt bovendien over een eigen café (Het Gegeven Paard), waar u kunt lunchen en dineren, dichtbij Utrecht Centraal.

Ik ben iets verloren, waar kan ik terecht?
Spreek een van onze medewerkers aan (herkenbaar aan de gele badge), stuur een e-mail naar info@oudemuziek.nl of bel naar +31 (0)30-232 9000.

Ik heb een klacht, waar kan ik terecht?
U kunt uw opmerking of klacht achterlaten bij een van onze medewerkers aan (herkenbaar aan de gele badge), via een mail naar info@oudemuziek.nl, of via het invullen van onze opmerkingenkaartjes, die bij alle concertlocaties te vinden zijn. Wij nemen uw opmerkingen zeer serieus, en zullen u zo spoedig mogelijk antwoord geven. 

Word Vriend

Zit u graag op de beste plaats en wilt u met korting naar onze concerten? Houdt u van oude muziek en vindt u het belangrijk om talent te steunen?Vanaf € 40 per jaar bent u al Vriend en krijgt u onder andere korting op concerten en cd’s, 4x per jaar het Tijdschrift Oude Muziek, voorsprong bij het bestellen van festivalkaarten (in 2016: al vanaf 13 of 20 mei in plaats van 1 juni) en een extra grote korting op het festivalopeningsconcert van 2016.